Kada je upitan da li misli da je bitkoin zapravo balon, glavni strateg investicionog giganta Čarls Švaba, Džefri Kleintop, fokusirao se na jedinstvenost bitkoina u globalnoj ekonomiji.

U intervjuu za Business Insider, Kleintop je rekao da je bitkoin “svojstven sam po sebi” i da ga je teško predvideti zbog njegove ”nezavisnosti”.

Bitkoin je odbacio nedavnu zabludu glavnih izveštača i investicionnih izvora i već je počeo da obnavalja gubitke od prošle nedelje kada je cena padala ispod 13.000 dolara. Nešto ranije te nedelje, bitkoin je dosegao cenu od preko 20.000 dolara po novčiću.

Uprkos ponašanju nalik mehurićima, ova tema i dalje ostaje zajednička priča među analitičarima o bitkoinu, Kleintop je očito odlučio da se ne složi sa njima, dajući prednost konceptu da je bitkoin više nepoznat, jedinstven fenomen. Opisujući drugačiju prirodu bitkoina, rekao je za Business Insider:

"... Mislim da je bitkoinov balon, ako ga želite tako nazvati, nešto drugo. Ako bi se cene bitkoina naglo pala, jer je tako nezavistan od finansijskog sistema, to je njegova posebnost. Još nije ugrađen u ekonomske i finansijske strukture. "

 

Druga poznata imena u tradicionalnim finansijama za izbegavanje "pitanja balona" ove nedelje uključuju Tom Lia, suosnivača Fundstrat Global Advisorsa, koji je rekao Bloombergu da su oni koji polaze od "čiste špekulacije" odgovorni za porast cene bitkoina.

Direktor Biznis insajdera, Henri Blodžet, preuzeo je više diplomatski pristup, navodeći da bitkoin može istovremeno biti balon i "imati sjajnu budućnost i promeniti svet."

 

 

Pripremio: Nenad Ćurčić