Osnivač lajtkoina (LTC) Čarli Li je tvitovao 29. jula da će biti savetnik za HTC-ov novi smartfon Exodus, koji će podržati LTC i Lightning Netvork (LN).

U priznavanju Leove nove savetodavne pozicije, HTC je tvitovao:

"Jedan mali korak za @SatoshiLite. Jedan ogroman skok za blokčein."

Kao što je ranije izveštavao Cointelegraph, HTC želi da uđe u svet kriptovaluta pomoću mobilnog uređaja koji uključuje tehnologiju distribuiranog registra (DLT), najavljujući Exodus u maju kao "prvi izvorni blokčein telefon".

U junu je kompanija objasnila da će Exodus umesto toga sadržati novčanik za kriptovalute koji će podržavati bitkoin (BTC) i itirijum (ETH), kao i LN i popularni DApp CryptoKitties.

Liev tvit, kojim je najavio svoju novu ulogu u HTC-u kao savetnik, je otkrio da će Exodus podržati i LTC i Lightning Network, naglašavajući da je preuzeo savetodavnu ulogu jer "vidi da je siguran kripto telefon koji čini LN jednostavanim za korišćenje potreban za masovno usvajanje."

Iako je konačna blokčein struktura Exodusa još uvek nejasna, Li je u svom tvitu uveravao ljude da "ne, neće ukloniti BTC".

Prema tvrdnjama Fila Čena, tvorca HTC Vive-a i HTC-ovog poslovnog i korporativnog razvoja, cena Exodusa bi mogla biti "slična" ceni Sirin Labs Finney pametnog telefona zasnovanog na blokčein tehnologiji, koji ima očekivanu maloprodajnu cenu od 1.000 dolara.

Kineski tehnološki gigant Huawei je zainteresovan za razvoj smarfona koji će podržavati DApps koji se pokreću na blokčein tehnologiji, s obzirom da je u nepotvrđenom martovskom izveštaju firma tražila licencu za operativni sistem SIRIN OS sa javnim kodom.


 

Pripremila: Majda Petrović