Čarli Li, bivši tehnički direktor berze Coinbase i kreator lajtkoina (LTC), izrazio je svoju nameru da učini altkoin globalnom decentralizovanom kriptovalutom u intervjuu za TenX, u petak 7. aprila. Rekao je i da taj cilj zahteva od njega da se na kraju povuče iz lajtkoina sa mesta vođe.

U intervjuu, Li je naveo da lajtkoin i bitkoin “blisko sarađuju”,  tvrdeći da se međusobno podržavaju i koriste za različite svrhe. Li je naglasio decentralizovanu prirodu bitkoina koju je njegov anonimni  tvorac uvrstio kao ključnu osobinu, koja nedostaje lajtkoinu.

“Lajtkoin je centralizovan zato što sam ja tu, tako da ima centralizovani razvojni tim i više centralizovanu osnovu. Mogu da usmerim lajtkoin prema svojoj viziji i ljudi će me poslušati zato što sam ga ja stvorio.”

Odgovarajući na pitanje suosnivača TenX servisa kripto novčanika, Džuliana Hospa, pitao je Lija da li je ikad razmatrao mogućnost napuštanja liderske pozicije, na šta je osnivač lajtkoina odgovorio da “se malo udaljio iz priče pre dve godine”, kada se fokusirao na razvoj bolje uportebe bitkoina u Coinbase-u. Li kaže da pravi decentralizovani novčić ne treba da ima vođu koji bi ga kontrolisao.

“Da bi valuta stvarno postojala...kao svetska decentralizovana kriptovaluta, ne može da ima vođu koji se trudi da kontroliše stvari. Da bismo je učinili decentralizovanom, ja ću se na kraju povući.”

Izjava je u suprotnosti sa onim što je Li izjavio u decembru 2017. godine, kada je obećao da neće “odustati” i da će se u potpunosti posvetiti razvoju lajtkoina, nakon što je prodao svu imovinu u lajtkoinu, kada se njena cena našla na vrhuncu svoje tržišne vrednosti.

“Ne brinite. Ne napuštam lajtkoin. I dalje ću provoditi sve vreme radeći na lajtkoinu. Kad lajtkoin uspe, biću nagrađen na mnogo različitih načina, jednostavno ne direktno putem vlasništva novčića.”

Kasnije, Li je ponovio svoju izjavu u intervjuu za Cointelegraph od 2. februara, tvrdeći da je prodao sve svoje lajtkoine zbog “sukoba interesa”, a ne zato što “ne veruje u projekat”.

Kao što je priznao, potez je “definitivno bio prvi korak” ka povlačenju, što veruje da je krajnja i neophodna mera. “Mislim da ću na kraju morati da odem”, izjavio je Li.

Osnivač lajtkoina priznao je i da njegova odluka da proda svoje lajtkoine “nije bila ispravna”, navodeći kratkoročne negativne uticaje. Međutim, Li i dalje veruje da je to bio “dobar potez, ali dugoročno gledano”.

“Mislim da je ispravna odluka na duge staze. Kratkoročno, kad je cena pala ispod vrhunca koji je dostigla, osećao sam da sam pogrešio, ali mislim da ću, napredujući dalje, u narednih pet godina kad se cene vrate, imati osećaj da je to bio dobar potez.”

Osnovan od strane Lija 2011. godine, lajtkoin je dostiglo svoj vrhunac cenom od 375 dolara, 12. decembra 2017. godine i kasnije, 6. februara 2018. godine pao na 125 dolara. Prema podacima sa Coinmarketcap-a. Još uvek spada u top 10 novčića po tržišnoj vrednosti i njime se trguje za oko 151 dolar u vreme pisanja teksta. 

Pripremila: Kristina Ristin