CBOE je saopštio nove detalje ugovora o bitkoin derivatima krajem novembra 2017., a sam proizvod će biti predstavljen na tržištu u narednih nekoliko nedelja. Sa ovim potezom, menjačnica prati trend ostalih finansijskih institucija u uvođenju bitkoin fjučers proizvoda.

CBOE će koristiti svoje XBT tikere za svoje nove proizvode. Tiker je potpuno isti kao onaj koji je koristila menjačnica Kraken u svojoj platformi. Takođe se očekuje da će CBOE u bliskoj budućnosti uvesti različite vrste ugovora u svojoj ponudi i brzo osigurati veliki udeo na tržištu. Ipak, lansiranje proizvoda uglavnom zavisiti od performansi novih proizvoda.

Visoka potražnja za finansijskim proizvodima baziranim na bitkoinu

Potražnja za finansijskim proizvodima baziranim na bitkoinu je sada veoma visoka zbog konstantnog porasta cene bitkoina. Nekoliko finansijskih institucija je napravilo potpuni preokret u vezi bitkoina.

Među njima je Goldman Saks, koji sada savetuje svoje investitore da više ne ignorišu bitkoin. Ovo je potpuno novo opredeljenje investicione banke koja je prethodno kritikovala digitalnu valutu.

Visoka potražnja za bitkoin fjučersima i derivatnim proizvodima rezultira veoma teškim nadmetanjima među igračima u sektoru. Sa ulaskom CBOE-a, očekuje se još veće intenziviranje konkurencije, jer je menjačnica takve vrste najveća u SAD-u. Ostaje da se vidi da li menjačnica može da nadmaši svoje konkurente u ovoj oblasti.

Za efikasno nadmetanje, postoje problemi koji bi se trebali rešiti razmenom. Među ovim problemima je i kako povezati ugovarače sa trenutnom tržišnom cenom bitkoina. Berza je ranije najavila da će produžiti vreme trgovanja i da će sve transakcije koje se odnose na bitkoin biti isplaćene u gotovini. Da li su ove strategije efikasne, ostaje da se vidi.


 

Pripremio: Nikola Mosurović