Direktor za strategiju Phil Poter iz Bitfinex kripto berze podneo je ostavku, izveštava Rojters 22. juna. Potera će u međuvremenu zameniti izvršni direktor kompanije Bitfinex, Žan-Luis van der Velde.

Poter je rekao da je to "prirodno da on ode iz izvršnog tima", dok se Bitfinex okrenuo "drugim strateškim međunarodnim tržištima". Prema navodima Rojtersa, on je spominjao "nove mogućnosti" koje dolaze, ali nije precizirao šta će to biti.

Bitfinex je četvrta po veličini berza kriptovaluta po obimu trgovine, prema Coinmarketcap-u, i učestvuje u upravljanju sa kompanijom Tether, kompanija koja emituje digitalne tokene vezane za američki dolar.

Tether su u prošlosti kritikovali skeptici koji sumnjaju da u stvari poseduje 1 dolar u rezervi za svaki emitovani token. U decembru, Bitfinex i emiter tokena teter su dobili subpoene od američkih regulatora, ali se i dalje postavlja pitanje o "istinskoj" vrednosti.

Ranije ove nedelje, Tether-ov generalni savetnik potvrdio je da je Tether zaista podržao sve svoje tokene, iako su pažljivo naglasili da to nije zvanična revizija.

Ranije ovog meseca Univerzitet u Teksasu objavio je istraživački rad u kojem se navodi da je Tetherov token mogao biti korišćen za manipulaciju cenom bitkoina (BTC) prošle godine tokom njenog visokog rasta.

 

Pripremila: Majda Petrović