Čileanska regulatorna agencija za energiju, Comisión Nacional de Energía de Chile (CNE), objavila je da će implementirati blokčein tehnologiju u nacionalnu energetsku mrežu, izveštava pv magazin za publikaciju trgovine 27. februara.

CNE će koristiti blokčein za autentifikaciju informacija kao što su marginalni troškovi, prosečne tržišne cene, cene goriva i usklađenost sa zakonom o obnovljivoj energiji. Izvršni sekretar CNE-a Andrés Romero izjavio je da je “približavanje” blokčeinu učinjeno zbog brige za sigurnost podataka.

"Nacionalna komisija za energetiku odlučila je da se pridruži ovoj inovativnoj tehnologiji i odlučili smo da koristimo blokčein kao digitalni beležnik, što će nam omogućiti da potvrdimo da informacije koje pružamo na otvorenom portalu podataka nisu izmenjene ili modifikovane i ostavljaju nepromenljive podatke njihovog postojanja ", izjavljuje Romero.

Romero je dodao da će tehnologija povećati poverenje u podatke koje pruža regulatorna agencija, povećavajući poverenje investitora, zainteresovanih strana i šire javnosti. Čile planira implementaciju tehnologije u martu 2018.

Blokčein tehnologija se pokazala kao korisna za energetske kompanije kao regulatorno telo u različitim sektorima industrije. S&P Global Platts je nedavno najavio da će koristiti blokčein kao rešenje za izveštavanje o informacija o nafti u UAE.

Projekat WePower je primenio blokčein rešenja za integraciju mernih podataka sa mrežnim operacijama i naprednom analizom u cilju izgradnje "pametnog merenja". Ova platforma bazirana na itirijumu omogućava potrošačima da se direktno povezuju sa obnovljivim izvorima energije.


 

Pripremio: Nikola Mosurović