Apelacioni sud u Čileu presudio je u korist kripto menjačnice Orionx i odlučio da državna banka Banco Estado treba ponovo da otvori depozitni račun kompaniji, izvestio je lokalni La Tercera 12. jula.

Četvrto veće Apelacionog suda u Santiagu prihvatilo je žalbu Orionx kripto menjačnice protiv Banco Estada, koja je krajem marta zatvorila depozitni račun kompanije. U to vreme banka je navela nedostatak "regulatornog okvira za trgovanje kriptovalutama" kao opravdanje za svoju odluku.

Sada, odlukom Apelacionog suda, Banco Estado je naloženo da ponovo otvori depozitni račun Orionx-a. Sud je nazvao prvobitnu odluku banke da ga zatvori "proizvoljnim i nezakonitim postupanjem, što predstavlja lišavanje prava zaštićenog članom 19, stav 2 političkog Ustava Republike, odnosno prava na jednakost pred zakonom."

Krajem aprila, antimonopolski sud u Čileu slično je presudio da dve banke, Banco del Estado de Chile i Itau Corpbanca, moraju ponovo da otvore prethodno zatvorene račune kripto menjačnice Buda.

U maju je predsednik centralne banke Čilea Mario Marcel najavio da razmišlja o razvoju regulatornog okvira za kriptovalute, kako bi se bolje upravljalo rizicima vezanim za kripto trgovanje.

 

Pripremila: Majda Petrović