Čileanski Vrhovni sud je presudio protiv kripto berze Orionx i tako omogućio banci u državnom vlasništvu da zatvori račun, preneo je lokalni medij Emol 4. decembra.

Treće veće Višeg suda ukinulo je odluku u julu koja je garantovala zaštitu Orionx-u i prisilila lokalnu banku Banco del Estado da ponovo otvori račun. Nova presuda navodi da je banka delovala ispravno i da nije prekršila nijedan član čileanskog Ustava.

U odluci, sudija je takođe tvrdio da kriptovalute "nemaju fizičku manifestaciju i ne sadrže unutrašnju vrednost". U dokumentu se navodi da ih ne kontroliše ni vlada niti korporacija, navodeći karakteristike kao razloge zbog kojih banke odbijaju da pruže usluge kripto berzama. Odluka suda objašnjava da priroda kriptovaluta sprečava banke da dobijaju detaljne informacije o transakcijama, kupcima i kompanijama koje komuniciraju s imovinom.

Pored toga, Vrhovni sud je pokrenuo pitanje nezakonite upotrebe kriptovaluta, tvrdeći da je kripto uključen u pranje novca i finansiranje terorizma. Imajući u vidu sva ova razmatranja, zatvaranje Orionx-ovih računa od strane banke se smatra legalnim.

Nije bilo odmah jasno da li je odluka suda primenjiva na druge dve kripto berze koje su ove godine podnele žalbe u vezi sa sličnim zatvaranjima.

Sudski spor počeo je sredinom aprila 2018. godine, kada su se lokalne kripto berze BUDA, Orionx i CryptoMarket (CryptoMKT) žalile sudu na odluke dve banke, privatne Itau Corpbanca i državne Banco del Estado, koje su zatvorile račune kripto platformama. Suosnivač i izvršni direktor BUDE Guillermo Torrealba tvrdio je u to vreme da je odluka banaka o zatvaranju računa "ubija čitavu industriju".

U aprilu i julu, Antimonopolski sud i Apelacioni sud sukcesivno su naredili bankama da ponovo otvore račune Buda-i i Orionx-u.

U maju je predsednik centralne banke Čilea Mario Marcel najavio da institucija razmišlja o elaboraciji regulatornog okvira za kriptovalute, kako bi upravljali rizicima vezanim za kripto trgovanje. U oktobru su čilanski poslanici predstavili rezoluciju o usvajanju blokčeina koja nije fokusirana na kriptovalute.


 

Pripremio: Nikola Tasić