Ministar finansija vlade Čilea Felipe Laren najavio je Kongresu uvođenje zakona koji reguliše kriptovalute i finteh, prenosi 15. aprila Cointelegraph Španija.

Tokom svog nedavnog boravka u SAD-u, Laren je navodno primetio da će zahtevi uvedeni novom uredbom biti srazmerni poslovanju. On je objasnio da će pravila uzeti u obzir da različite kompanije imaju različite poslovne modele i pružaju različite usluge koje podrazumevaju različite rizike za korisnike i finansijsko tržište.

Lokalni medij Ahora Noticias je preneo da je fleksibilnost jedan od najvažnijih aspekata zakona, jer je tempo tehnološkog napretka vrlo visok. Prema izveštaju, u Čileu se javlja sve veći broj berzi koje trenutno nisu regulisane. Takođe, Laren je navodno upozorio javnost na rizike ove vrste investicija, navodeći:

„Regulisanje ovih platformi bi ublažilo neke rizike, kao što je pranje novca i finansiranje terorizma, i povećalo pravnu sigurnost s kojom oni deluju. Želimo da adekvatno zaštitimo od rizika povezanih sa ovom vrstom aktivnosti.”

Kako je nedavno objavio Cointelegraph, Centralna banka Čilea izrazila je ideju da kriptovalute nisu u stanju da zamene tradicionalni novac.

Takođe, početkom tekućeg meseca, čileanski antimonopolski sud je ponovo odobrio zaštitu lokalnim kripto berzama tako što je prinudio banke da drže njihove račune otvorenim.