Dva čilanska poslanika su u četvrtak, 4. oktobra, predstavili rezoluciju o usvajanju blokčeina u parlamentu (Camara de Diputados), izveštava lokalni medij Fortin Mapocho.

Predloženo rešenje blokčein projekta prvi put je predstavljeno krajem avgusta. U predlogu projekta, dva predstavnika parlamenta (MPs) Miguel Angel Calisto i Giorgio Jackson, zajedno sa osam drugih poslanika, pozivaju se na čileanskog predsednika Sebastiana Pinere, pozivajući ga da implementira blokčein u svim javnim područjima zemlje. Dokument takođe nudi izvođenje studija o prednostima sigurnosti i energetskih rešenja zasnovanih na blokčeinu.

Predstavljajući rešenje parlamentu, Jackson je naveo nedavni izveštaj čileanske Kancelarije za ekonomsko tužilaštvo, gde je utvrđeno da održavanje notara postaje preskupo za vladu. Jackson je tvrdio da bi čuvanje navedenih podataka u decentralizovanom sistemu značajno pomoglo u smanjenju tih troškova.

MP Calisto takođe je naglasio da blokčein tehnologija može zagarantovati tačnost svih podataka koji se čuvaju.

Ranije u maju predsednik centralne banke Čilea izjavio je da razmišlja o uvođenju propisa o kriptovalutama u zemlji. On tvrdi da bi povećana regulativa mogla pomoći državi da "prati rizike", naročito finansiranja terorizma i pranja novca.

Susedne zemlje Južne Amerike takođe testiraju blokčein za javnu administraciju. U julu je Argentina najavila stvaranje federalnog sistema za blokčein, a ranije ove godine brazilska Vlada izjavila je da planira da prebaci svoje narodne javne molbe na Itirijum blokčein.


 

Pripremio: Nikola Tasić