Čileanski poreski obveznici moraju da prijave dobit od kriptovaluta

Čileanski poreski obveznici moraju da  prijave profit od kriptovaluta čileanskoj poreskoj upravi (SII), španski kripto mediji Diario Bitcoin izveštava 17. januara.

SII je navodno u 2018. godini odredio da digitalne valute nisu podložne porezu na dodatnu vrednost (PDV), ali se ipak treba uzeti u obzir prilikom izračunavanja godišnjeg poreza na dohodak, jer one spadaju u definiciju nematerijalne imovine.

Zbog ovog razmatranja, namenski obrazac poreza na dohodak 22 će po prvi put obuhvatiti  posebnu sekciju posvećenu “drugim sopstvenim i/ili trećim stranama prihoda od kompanija koje prijavljuju svoj efektivni dohodak i ne prijavljuju ga punom računovodstvu, primenjenom..."

DiarioBitcoin izveštava da, iako to nije izričito navedeno u formi, izjava SII objavljena krajem 2018. godine ukazuje da poreski obveznici treba da  prijave svoj prihod od prodaje stranih valuta i kripta u navedenom odjeljku.

Kako je objavio Cointelegraph početkom tekućeg meseca, čileanski antimonopolski sud je ponovo odobrio zaštitu lokalnim kripto menjačnicama prisiljavajući banke da im otvore račune.

U aprilu 2018. godine, vesti su se pročule da su čileanske kripto menjačnice BUDA, Orionx i CryptoMarket (CriptoMKT) podnele zahtev sudu da se suoče s bankama koje zatvaraju račune njihovih platformi.


 

Pripremila: Majda Petrović