Čileanski poreski obveznici moraju da  prijave profit od kriptovaluta čileanskoj poreskoj upravi (SII), španski kripto mediji Diario Bitcoin izveštava 17. januara.

SII je navodno u 2018. godini odredio da digitalne valute nisu podložne porezu na dodatnu vrednost (PDV), ali se ipak treba uzeti u obzir prilikom izračunavanja godišnjeg poreza na dohodak, jer one spadaju u definiciju nematerijalne imovine.

Zbog ovog razmatranja, namenski obrazac poreza na dohodak 22 će po prvi put obuhvatiti  posebnu sekciju posvećenu “drugim sopstvenim i/ili trećim stranama prihoda od kompanija koje prijavljuju svoj efektivni dohodak i ne prijavljuju ga punom računovodstvu, primenjenom..."

DiarioBitcoin izveštava da, iako to nije izričito navedeno u formi, izjava SII objavljena krajem 2018. godine ukazuje da poreski obveznici treba da  prijave svoj prihod od prodaje stranih valuta i kripta u navedenom odjeljku.

Kako je objavio Cointelegraph početkom tekućeg meseca, čileanski antimonopolski sud je ponovo odobrio zaštitu lokalnim kripto menjačnicama prisiljavajući banke da im otvore račune.

U aprilu 2018. godine, vesti su se pročule da su čileanske kripto menjačnice BUDA, Orionx i CryptoMarket (CriptoMKT) podnele zahtev sudu da se suoče s bankama koje zatvaraju račune njihovih platformi.


 

Pripremila: Majda Petrović