Čileanska generalni Trezor Republike (TGR), koji nadgleda prikupljanje poreza u zemlji, pokrenuo je blokčein platformu za obradu plaćanja, navodi se u saopštenju za medije objavljenom 19. decembra.

TGR - koji je u okviru Ministarstva finansija - navodno se prvi put sastao sa Odeljenjem za digitalnu vladu Generalnog sekretarijata Ministarstva Predsedništva Čilea kako bi razgovarali o pilot projektu u oktobru 2018. godine. U tom trenutku, zvaničnici su najavili kreiranje blokčein platforme za povezivanje građana, finansijskih posrednika i dobavljača.

Prema saopštenju iz decembra, pilot platforma je pokrenuta. Platforma skladišti transakcije koje čileanske javne institucije obrađuju - kao što su plaćanje poreza ili takse za registraciju patenata - na blokčeinu. Pre upisa transakcije, svi nodovi koji učestvuju u procesu su obavezni da je odobre.

TGR izveštava da se nada da će zajednička baza podataka koja se koristi i od strane vlade i od institucija i od banaka pomoći da se eliminišu nepodudarnosti u podacima, smanji vreme utrošeno na isplate, kao i da se smanje operativni troškovi, uz istovremeno obezbeđivanje neophodnog nivoa bezbednosti za lične podatke.

Čileanska vlada istražuje blokčein u nekoliko oblasti, uključujući energetski i finansijski sektor. U aprilu, čileanska nacionalna organizacija za energetsku regulaciju objavila je pokretanje projekta zasnovanog na itirujum (ETH)  blokčeinu, kako bi se upisali podaci iz energetskog sektora zemlje.

Čileanski parlament sada razmatra nacrt zakona o usvajanju blokčeina koji su predstavili lokalni poslanici u oktobru. Predlog predlaže provođenje studija o prednostima sigurnosnih i energetskih rešenja zasnovanih na blokčeinu.

 

Pripremila: Majda Petrović