20 osumnjičenih je uhapšeno u Kini u velikom slučaju “cryptojacking-a” koji je navodno pogodio više od milion računara i generisao 15 miliona juana (oko 2,2 miliona dolara) u ilegalnom dobitku, prenosi lokalni medij Legal Daily, 9. jula.

Cryptojacking“ je praksa korišćenja računarske snage za rudarenje kriptovaluta bez saglasnosti ili znanja vlasnika.

Prema lokalnim izvorima, istraživanje slučaja počelo je u januaru 2018. godine, nakon što je tim za sigurnost u Tencentu - tehnološki gigant koji je razvio VeChat - upozorio Biro za javnu sigurnost grada Veifanga o rudarskom skriptu sakrivenom u slobodnim prenosivim priključcima.

Tzv. rudarska skripta "trojanski konj", navodno je programirana da se pokrene kad god otkrije da je korišćenje CPU-a računara manje od 50 procenata.

Nakon što su tvorcima skripte ušli u trag u gradu Kingžou, Biro za javnu sigurnost Kingžou osnovao je posvećenu radnu grupu za rukovanje istragom, izveštavaju lokalni mediji.

Na osnovu informacija koje su otkrivene na suđenju jednom od navodno uključenih pojedinaca - uhapšenih u martu - radna grupa je naknadno otkrila implikaciju kompanije pod nazivom Dalian Shengping Network Technology, što je dovelo do još 16 hapšenja. Kompanija je reklamirala besplatna preuzimanja na 2,89 miliona računara, odabirom više od 1 milion od njih za kripto-krađu.

18. aprila dvojica muškaraca koji rade za još jednu kompaniju su optuženi za povezivanje zlonamernog softvera zajedno sa softverom za upravljanje mrežom koji koriste internet kafići u provinciji Heilongjiang. Još jedan pojedinac je uhapšen u vezi sa zaplenom rudarskog programa  narednog dana.

Jedanaest osumnjičenih je sada pušteno uz kauciju.

Tokom dve godine kada je šema kriptoj-krađe pokrenuta, navodno je izrudareno 15 miliona juana (2,2 miliona dolara) u kripto.

Samo prošlog meseca, novi izveštaj koji je objavila kompanija McAfee Labs iz kompanije za sajber sigurnost otkrila je da su određeni oblici kripto-krađa u prvom tromesečju 2018. godine porasli za 629 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Takođe u junu, sajber-sigurni tim otkrio je da je 40.000 uređaja u raznim industrijama zaraženo Monero (XMR) majnerima u sklopu hibridne maliciozne manipulacije saobraćajem i kripto rudarenja kampanje.


 

Pripremila: Majda Petrović