Alipay i njegova matična kompanija Ant Financial objavili su partnerstvo sa lokalnim kineskim vlastima kako bi koristili blokčein za osiguranje autentičnosti pirinča, prenose lokalni mediji 28. avgusta.

Glavni igrač na kineskom tržištu, Alipay je imao 400 miliona korisnika u avgustu 2017. Kompanija je u vlasništvu Alibabine filijale Ant Financial.

Prema Global Times-u, dogovor sa opštinskom vladom u Vučangu u provinciji Heilongjiang ima za cilj da zaustavi falsifikovane verzije poznatog Vučang pirinča.

"Ovo je prvi put da je Vučang pirinač promenio svoju metodu distribucije na daljinu za celu zemlju, skraćujući originalno vreme isporuke sa 3-7 dana na manje od 2 dana", publikacija dodaje o prednostima uvođenja blokčeina:

"Informacije kao što su skladištenje, isporuka i transportovanje skladišnih i distributivnih veza takođe su vidljive potrošačima u realnom vremenu."

Taj potez dolazi nedelju dana nakon što je Kina pojačala svoju zabranu kriptovaluta sa daljom blokadom menjačnica i razmena informacija o sektoru.

Naprotiv, blokčein nastavlja da podstiče interes u Pekingu, sa različitim partnerstvima i integracijama u državnom i privatnom sektoru.

Alipay je takođe zauzeo jasan stav prema korisnicima koji su obavljali trgovanje kriptovalutama koristeći svoje naloge, objavio je Cointelegraph tokom vikenda, dok je u junu Ant Financial pokrenuo projekat slanja doznaka pomoću blokčeina u Filipine.


 

Pripremila: Majda Petrović