Tri najveća kineska telekomunikaciona operatera pokrenuli su blokčein istraživačku grupu, koja je održala svoj prvi sastanak, izveštava lokalni mediji Fintech News 23. jula.

Proizvod China Mobile-a, China Unicom-a i China Telecom-a, grupa uključuje ukupno dvadesetak stručnjaka iz osam kompanija, uključujući Huawei, Union Mobile i Financial Technology (UMF).

Cilj je, rekao je neimenovani zvaničnik kompanije China Mobile, da se "izgradi pouzdan tim za istraživanje blokčein područja."

"To je rešenje u smislu upravljanja nalozima, upravljanja ugovorima i kreiranja slučaja primene", dodao je zvaničnik.

Telekomunikaciona grupa će, navodno, pokušati da poveća razumevanje "novih primena u oblasti digitalnih blokčein sredstava, telekomunikacionih sredstava i telekomunikacijske mreže sledeće generacije" u saradnji sa lokalnim učesnicima u industriji.

Posvećenost Kine naglašava optimistične stavove o potencijalnoj vrednosti blokčeina za globalnu telekomunikacijsku industriju, sa izveštajem koji je ranije ovog meseca ocenio da bi tehnologija mogla doprineti industriji sa čak milijardu dolara do 2023. godine.

Taj potez nastavlja kineski koordinisan pristup istraživanju blokčeina ispred univerzalnih standarda koji će regulisati domaću industriju do kraja 2019. godine.

Kina će takođe predvoditi međunarodnu istraživačku grupu koja se bavi blokčeinom i IoT-om, saopštio je Cointelegraph prošle sedmice, fokusirajući se na "globalni razvoj i [promovisanje] integracije fiat i digitalne ekonomije".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić