Kineske vlasti izdale su upozorenje o nelegalnim pokušajima prikupljanja sredstava, koje tvrde da je povezan sa industrijom kriptovaluta u biltenu 24. avgusta.

Oglašavajući uzbunu o "nezakonitim entitetima" koji pokušavaju da skupe sredstva koristeći baner "finansijske inovacije" i "blokčein" i distribuirane tzv. "virtuelne valute", "virtuelna imovina" i "digitalna imovina", dokument poziva javnost da bude "racionalna" o informacijama vezanim za blokčein.

Njegovi autori su Kineska regulatorna komisija za bankarstvo, Ministarstvo javne sigurnosti i Narodna banka Kine (PBoC).

"Takve aktivnosti zapravo nisu zasnovane na blokčein tehnologiji, već praksi špekulativnih blokčein koncepcija za ilegalno prikupljanje sredstava, piramidalne šeme i prevaru", stoji u članku.

Ovaj dokument dolazi samo nekoliko dana nakon što su vlasti u Pekingu najavile da će povećati napore kako bi blokirale pristup domaćim sredstvima za poslove vezane za kriptovalute koji su u bescarinskim zonama.

Nova grupa od 124 platforme biće dodata “Kineskom Velikom zaštitnom zidu”, dok vlada takođe preduzima korake da zabrani druge aktivnosti koje podržavaju kriptovalute.

"Sredstva za ove ilegalne aktivnosti uglavnom su u inostranstvu, a nadzor i praćenje su veoma teški", priznaje najnoviji dokument u međuvremenu.

Uprkos fokusiranju na istinski nezakonite aktivnosti, PBoC nastavlja da osigurava poštene biznise vezane za kriptovalute, ICO šeme i slične operacije ostaju nepoželjne u Kini, jer su zabrane različitih aspekata industrije stupile na snagu prošle godine.
 

Pripremila: Majda Petrović