Najviše prijava patenata za blokčein tehnologiju Svetskoj organizaciji za intelektualnu svojinu (VIPO) 2017. godine došlo je iz Kine, izveštava Financial Times 25. marta.

Podaci koje je prikupio Tomson Rojters iz međunarodne organizacije za patente pokazuju da je više od polovine od 406 patenata u 2017. godini bilo iz Kine: podnela je 225 blokčein patenata, iza nje su SAD (91) i Australija (13).

Patentne aplikacije za blokčein tehnologiju utrostručile su se prošle godine. Prema Aleksu Batesonu, uredniku praktičnog zakona kompanije Thomson Reuters, "kompanije se brzo kreću kako bi zaštitile svoje ideje u novim oblastima tehnološkog razvoja - mnogo pre nego što tehnologija zapravo stigne na tržište."

Kineske kompanije su činile šest od prvih devet podnosilaca za blokčein patente od 2012. do 2017., na čelu sa Beijing Technology Development. Iako nisu svi patenti dovedeni do finalnih proizvoda, podaci su bitni po tome što ukazuju na aktivnost u određenoj sferi industrije i mogu stvoriti barijere za ulazak.

Bateson je dodao da su patenti važno sredstvo za kompanije da privuku investicije. Patenti za određenu tehnologiju signaliziraju investitoru da "preduzeće poseduje i može iskoristiti intelektualnu svojinu i neće se suočiti sa mešanjem drugih strana koje zahtevaju vlasništvo."

Kineska Vlada je zvanično zainteresovana za razvoj blokčein tehnologije u zemlji. Kao što je ranije izvestio Cointelegraph, Investiciona asocijacija Kine, podržana od strane Vlade, potvrdila je formiranje Centra za razvoj blokčeina.

Kinesko ministarstvo industrije i informacionih tehnologija je 23. marta objavilo spisak ciljeva kako bi podstakla razvoj i standardizaciju blokčein tehnologije. Ciljevi takođe uključuju rad na uspostavljanju standarda na međunarodnom nivou.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić