Kineska kompanija za razvoj elektroničke informatičke industrije (CCID) objavio je 27. oktobra da u Kini postoji preko 700 blokčein kompanija, sa prijavljenih preko 500 relevantnih investicija.

Kina beleži agresivni razvoj blokčeina

Prema kolektivnoj studiji koju je Centralni komitet Političkog biroa Komunističke partije Kine sproveo 24. oktobra, od pomenutih 700 blokčein kompanija, 83 su istraživačke institucije, a 34 banke.

Nadalje, preko 500 investicijskih i finansijskih događaja odvijalo se u domaćem blokčein sektoru.

Podaci takođe otkrivaju da su država i različita ministarstva i komisije od prve polovine 2019. izdale 12 blokčein propisa.

Na primer, u januaru je Visokotehnološka uprava Kine uvela propise za blokčein kompanije koje posluju u zemlji, uključujući pravila protiv anonimnosti. Izveštaj takođe primećuje blokčein inicijative na opštinskom nivou, kao što su one prijavljene u Pekingu, Šangaju i Gvangžou krajem prošle godine.

CCID tvrdi da su lokalne inovacije u industriji dobre, a internetski giganti, startapovi, istraživačke i finansijske institucije vrše pritisak za dalji razvoj prostora. Agencija navodi da je broj blokčein patenata podnetih u Kini u prvoj polovini 2019. godine bio 3.547, dok je ukupan broj patenata objavljenih u 2018. godini premašio 2.435.

Nedostatak vrhunskih aplikacija i revizija trećih strana

Prema CCID Blokčein istraživačkom institutu, Kina je u prvoj polovini 2019. godine predstavila 151 slučaj aplikacije za blokčein. Aplikacije su relevantne za 28 oblasti, uključujući finansije, e-upravu, medicinsku zaštitu, zaštitu intelektualne svojine i praćenje. Agencija priznaje da kineske blokčein aplikacije i dalje imaju brojne nedostatke:

"Trenutno, kineske aplikacije za blokčein sektor i dalje imaju probleme poput velikih primena i promocija, nedostatka vrhunskih aplikacija i nedostatka autoritativnog procenjivanja drugih proizvođača."

CCID je kineska vladina organizacija koja direktno podnosi izveštaj Ministarstvu industrije i informacione tehnologije i koja ima zadatak da pomogne razvoju informatičke industrije u Kini.

Poziv predsednika Si Đipinga za usvajanje blokčeina izaziva javni interes

Nedavno je kineski predsednik Si pozvao zemlju da ubrza svoje usvajanje blokčein tehnologija radi pokretanja inovacija i industrijske transformacije. Si je rekao Politbirou:

„Moramo uzeti blokčein kao važan iskorak za nezavisnu inovaciju osnovnih tehnologija, razjasniti glavne pravce, povećati investicije, usredsrediti se na brojne ključne tehnologije i ubrzati razvoj blokčeina i industrijskih inovacija.“