Kineska grupa za osiguranje Ping, jedna od najvećih svetskih korporacija za osiguranja, i opština Sanja  potpisali su strateški sporazum o saradnji za izgradnju "Smart City". Novi projekat će biti podržan blokčein tehnologijom, veštačkom inteligencijom (AI), 'big data' i 'cloud computingom', prenosi People's Daily, 14. novembra.

Ping An grupa potpisala je strateški sporazum sa Narodnom vladom opštine Sanja da sprovede sveobuhvatnu saradnju u vezi sa finansijskim ulaganjima i izgradnjom "Smart Citiy-a", kao deo glavnog strateškog urbanog razvoja u Kini. U članku se navodi da će jedan od "ključnih segmenata" pametnog gradskog ekosistema biti "blokčein, [...] biometrija i druge tehnologije".

Još jedna novinska agencija, Xinhua News, izvestila je da će Ping An grupa u Sanji investirati 30 milijardi juana (više od 4 milijarde dolara) kako bi razvila pametne gradske gradove, finansijske proizvode i usluge i korišćenje fondova osiguranja."

Ovog leta, Ping An grupa objavila je "white paper (pismo o namerama) o pametnim gradovima", koji se zalaže za blokčein, AI, 'big data' i 'cloud computing', objavio je Cointelegraph 22. avgusta.

Ove jeseni, uprava kineskog  giganta za elektronsku trgovinu JD.com, JD Finance, osnovala je Smart City istraživački institut sa ciljem da olakša razvoj izgradnje "pametnog grada" koristeći AI, 'bih data' i blokčein tehnologije, Cointelegraph je napisao 29. septembra.

Takođe ove sedmice, kineski grad Loudi u provinciji Hunan pokrenuo je blokčein platformu za čuvanje podataka o nepokretnostima, omogućavajući građanima da izbegavaju birokratske procese prilikom podnošenja dokumenata lokalnim zemljišnim, poreskim i odeljenjima za nekretnine, prenosi Cointelegraph 13. novembra.

 

Pripremila: Majda Petrović