Kineska provincija Hainan postala je domaćin "prve" zvanično licencirane "blokčein pilot zone" u ponedeljak, 8. oktobra, objavila je zvanična državna agencija za štampu Kine Ksinhua.

Sa svojom bazom u Hainan Resort Softvare Community (RSC), namenskom tehnološkom prostoru i softverskom parku, pilot zona uključuje nekoliko partnerstava, među kojima su glavni istraživački institut i inovacijski centar.

Prema rečima Ksinhua, Vang Jing, šef Hainan provincijskog odeljenja za industriju i informacione tehnologije, zona će dovesti međunarodne talente u Kinu:

"Pilot zona će se obavezati na privlačenje blokčein talenata širom sveta i istraživanje primene blokčeina u oblastima kao što su prekogranična trgovina, inkluzivno finansiranje i kreditni rejting".

Istraživački institut dolazi kao zajedničko ulaganje između RSC i Univerzitetskog koledža Oxford Blockchain Research Centre na Univerzitetu Oksford, Univerzitet Remin iz UK. Pekinga će u međuvremenu sarađivati sa RSC-om o inovacionom centru specijalizovanom za institucije.

Vang je takođe napomenuo da će pilot zona "produbiti saradnju sa vodećim istraživačkim institucijama širom sveta i ključnim akterima u blokčein industriji".

Uprkos tome što je Kina i zabranila razmenu i promovisanje kriptovaluta ove godine, čini se da je Kina i dalje posvećena podršci blokčein tehnologiji u javnom i privatnom sektoru.

Krajem prošlog meseca kineski gigant JD.com najavio je otvaranje vlastitog instituta koji razvija pametne gradove koristeći kombinaciju blokčeina i veštačke inteligencije (AI). Takođe u septembru, predsednik Kineske industrijske i komercijalne banke (ICBC) rekao je da će se banka usredsrediti na razvoj blokčein tehnologije.


 

Pripremio: Nikola Tasić