Policija u Kini je navodno prikupila dokaze da ljudi polažu kablove preko ribnjaka kako bi krali električnu energiju iz naftne bušotine i koristili je za rudarenje bitkoina (BTC). Vest je 13. juna objavio kineski tabloid The Global Times koji je pod pokroviteljstvom državne novinske grupe The People's Daily.

U izveštaju se navodi da je policijska stanica Green Grassland Biroa za javnu bezbednost okruga Ćićihar bila upozorena na navodnu krađu električne energije nakon što je primila poziv šefa proizvodnje nafte u naftnom polju Dačing - najvećeg naftnog polja u Kini, koji se nalazi u provinciji Hejlungđang.

Kako bi istražila te navode, policija je, kako se izveštava, sprovela istragu iz vazduha koristeći bespilotne letelice na području od dva kilometra, i navodno je prikupila dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka.

The Global Times ne iznosi detalje o osumnjičenim osobama, niti o razmerama navodne krađe električne energije.

U oktobru 2018. godine, jedan kineski državljanin je osuđen na tri i po godine zatvora zbog krađe električne energije sa železničke stanice da bi snabdevao svoje opracije rudarenja kriptovaluta.

U Tajvanu, u decembru prošle godine, jedan građanin je uhapšen nakon što je optužen za krađu električne energije za rudarenje bitkoina i itera (ETH) u vrednosti od preko 100 miliona juana (14,5 miliona dolara).

U februaru ove godine, grupa osumnjičenih je uhapšena u nemačkom gradu Klingental u Saksoniji, nakon što su optuženi da su ukrali električnu energiju vrednu 3 miliona dolara kako bi upravljali farmom za rudarenje kriptovaluta.