Čovek u Kini je osuđen na tri i po godine zatvora zbog krađe električne energije iz železničke stanice kako bi pokrenuo svoje rudarske operacije bitkoina (BTC), objavio je lokalni medij The Paper 8. oktobra.

Prema sudskim dokumentima objavljenim 8. oktobra, izricanje kazne je bilo 13. septembra u severnoj provinciji Šanki u Kini. Pored zatvorske kazne, navodno je kažnjen novčanom kaznom od 100.000 juana (oko 14.500 dolara).

Osuđeni je u novembru i decembru 2017. godine ukrao struju iz jedne od fabrika na železnici Koukuan da bi obezbedio napajanje za 50 mašina za rudarenje bitkoina i tri električna ventilatora. Dokument navodi da je pet rudarskih mašina oštećeno tokom ovog perioda.

Od aprila 2018, optuženi je naveo da je uspešno izrudario 3,2 bitkoina i tako zaradio 120.000 juana (oko 17.400 dolara) i uštedeo na neplaćenoj struji oko 104.000 juana (15.000 dolara).

Osim kazne zatvora i novčane kazne, sud je naložio osuđenom da pokrije troškove električne energije i da mu se oduzme sva rudarska oprema, izveštava The Paper.

Slične optužbe nisu retke u Kini. U junu je čovek u kineskoj provinciji Anhui uhapšen zbog pokušaja krađe električne energije za finansiranje njegovih "neprofitabilnih" rudarskih operacija. Za osumnjičenog je rečeno da je ukrao 150 megavata snage za pokretanje dvesta računara koje je koristio i za rudarenje bitkoina i itirijuma (ETH) - trošeći dnevno struje u vrednosti od više od 6.000 juana (930 dolara).

Sa zemljom koja je uspostavljena kao kripto rudarska supersila zbog svog bogatstva jeftine energije i hardvera, izveštaji su se pojavili početkom ove godine da su kineske vlasti spremne da pokušaju da uguše sektor.

Memorandum Narodne banke Kine (PBoC) za visoko rangirane vladine regulatore za internet finansije najavio je da bi rudari bitkoina trebali da naprave "uredan izlazak" iz zemlje zbog toga što guše "ogromnu količinu resursa i podstiču spekulacije virtuelnih valuta."

Za regulatora je rečeno da je naknadno naložio lokalnim vlastima da koriste svoja raspoloživa sredstva u svom arsenalu - uključujući i "mere vezane za cenu električne energije, korišćenje zemljišta, porez i zaštitu životne sredine" - da pritiskaju rudare da prestanu sa radom.

 

Pripremio: Nikola Tasić