Kineski nacionalni radio (CNR) program "Glas Kine" tvrdi da kripto berza OKEx ilegalno radi u Kini sa kineskim klijentima, prenela je CNR u četvrtak, 3. maja. Kineskim kripto berzama je zabranjeno da posluju u državi od septembra prošle godine.

U trenutku pisanja teksta, OKEx je treća rangirana berza po 24-časovnom obimu trgovanja na Coinmarketcap-u, sa oko 1,8 milijardi dolara prijavljenih u trgovini tokom proteklih 24 sata.

Izveštaj “Glasa Kine” je deo serijala koji ima za cilj da "otkrije tajnu iza digitalnih valuta". U članku se navodi da OKEx investitor, Jang, smatra da OKEx još uvek upravlja kompanijom u Pekingu za kineske korisnike. On tvrdi da je menjačniaca premestila svoje sedište u Belize i tim u Hong Kong.

Jang kaže da OKEx zapravo sprovodi kripto fjučers transakcije koje koriste leveridž (leverage) kako bi umnožili rezultate trgovine, iako ih u OKEx-u nazivaju "ugovornim transakcijama". Izveštaj "Glasa Kine" takođe primećuje da OKEx ima direktne ("od tačke do tačke") transakcije koje korisnicima omogućavaju plaćanje sa njihovih Alipay ili Wechat računa, uprkos zabrani Kine za transakciju između kripto i fiata.

“Glas Kine” dodaje da su Jang i drugi OKEx investitori prijavili kripto berzu vlastima, kripto sektoru i trgovinskim odeljenjima, ali im je rečeno da je Finansijski biro preuzeo nadležnost da rukovodi istragom.

OKEx nije odgovorio na zahtev Cointelegraph-a za komentar do trenutka objavljivanja članka.

U februaru ove godine Kina je blokirala inostrane kripto berze, pored zabrane rada domaćih berzi, navodeći "finansijske rizike". Međutim, Cointelegraph je u martu izvestio da, uprkos svemu, kripto i blokčein razvoj još uvek značajno raste u zemlji.
 

Pripremio: Nikola Tasić