Kineska vlada je objavila drugu po redu mesečnu rang listu za kriptovalute i blokčein projekte, javila je Cena News 21. juna.

Najnoviji krug je objavljen u Šangajskoj naučnoj dvorani 20. juna, lista je nazvana "Indeks evaluacije tehnologije globalnog javnog lanca", a rangirani su: 1. EOS (EOS), 2. itirijum (ETH)... 17. bitkoin (BTC), od ukupno 30 analiziranih kriptovaluta.

Kineski mesečni “Indeks evaluacije tehnologije globalnog javnog lanca" objavio je kineski centar za informatičku industriju (CCID) Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, a ocene su davali "vrhunski domaći stručnjaci i naučnici", navodi se u službenom saopštenju za medije.

Najbolja pozicija EOS-u se prepisuje "izvanrednim tehničkim prednostima u efikasnosti potvrde transakcije, proporciji mreže i transakcionim troškovima" protokola.

Prihvatajući nedavne nedostatke glavne mreže EOS-a, od puštanja u rad 15. juna, mreža se suočila sa tehničkim pitanjima i kritikama zbog zamrzavanje nekih računa, evaluacija ipak ocenjuje da je projekat "vrlo aktivan u tehnološkim inovacijama", "nova generacija javnog blokčeina" koja se "najviše posmatrano od strane industrije".

Indeks je prikazan kao mesečna "nezavisna analiza", koja procenjuje globalne projekte blokčeina na osnovu njihove tehnološke sposobnosti, korisnosti i inovacija. Prvi put je najavljeno u maju da će nadoknadi ono što kineska vlada smatra "nedostatkom potpuno nezavisne procene" za kripto i blokčein projekte.

Kao što je detaljno navedeno u izveštaju Cointelegraph-a ranije ovog meseca, Kina je stavljala sav teret iza blokčein tehnologije čak i dok se suočava sa strogom linijom protiv kriptovaluta i inicijalna ponuda novčića (ICO).

CCID je rekao da novi mesečni Indeks demonstrira "poverenje kineske vlade" u blokčein i da će poslužiti kao "vodič" za tehnološku avangardu zemlje.

Prošlog meseca, inicijativa pod pokroviteljstvom ministarstva informacionalnih tehnologija u zemlji rezultirala je formiranjem specijalističke komisije posvećene cementiranju standarda blokčeina na nivou države do kraja 2019. godine.

U najnovijem slučaju, kineski predsednik Si Điping uključio je blokčein kao primer "nove generacije" tehnologija koje ubrzavaju "prodore" u "rekonstrukciju globalne mape inovacija i preoblikovanje globalne ekonomske strukture".


 

Pripremio: Nikola Tasić