Blokčein je dobio novu podršku od Kine u obliku razvojnog pakta sa de fakto centralnom bankom Hong Konga.

U novinskoj objavi 6. novembra, Hongkonška monetarna uprava (HKMA) potvrdila je da je potpisala Memorandum o razumevanju (MoU) sa podružnicom Narodne banke Kine (PBoC).

Centralne banke žele „povoljnije finansiranje trgovine“ 

Cilj sporazuma je stvaranje dokaza o konceptu platforme za finansiranje trgovine od prvog kvartala 2020, koji povezuje dva postojeća projekta: HKMA-ov eTradeConnect i platformu za finansiranje trgovine PBoC-a.

Dve centralne banke predstavljaće podružnica Hong Kong Interbank Clearing Limited-a i Institut za digitalnu valutu PBoC-a.

"Jednom kada se veza uspešno uspostavi, ona će pružiti firmama pogodnije usluge finansiranja trgovine i omogućiti bankama u Hong Kongu da ubrzaju širenje svog poslovanja sa finansiranjem trgovine", dodaje se u postu.

Kineski blokčein fondovi približavaju se vrednosti od šest milijardi dolara

Vest je usledila nakon iznenadne podrške blokčein tehnologiji iz Pekinga, a predsednik Si Điping lično je apelovao da se upotreba proširi na domaću ekonomiju.

Kao direktan odgovor na događaje, kineske regionalne vlade i drugi entiteti obećali su blokčein fond u vrednosti od 5,7 milijardi dolara za dalju podršku, izvestio je u sredu lokalni finansijski medij China Money Network.

Među njima je i fond od 100 miliona juana (14,3 miliona dolara) Grupe 1911, napisala je publikacija pozivajući se na PE Daily.

"Da bismo podigli finteh razvoj Hong Konga na viši nivo, moramo uzeti holistički ‘HK Inc.’ pristup," prokomentarisao je izvršni direktor HKMA Edi Ju tokom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.