Kineska policija je uhapsila tri “veoma iskusna” hakera pod sumnjom da su ukrali kriptovalute u vrednosti od 600 miliona juana (oko 87 miliona dolara), prenose lokalne Xinhua vesti 18. avgusta.

Policija je počela da radi na slučaju kada je osoba sa prezimenom Žang podnela žalbu lokalnoj policiji 30. marta u gradu Ksian.

Žrtva je tvrdila da mu je kompjuter hakovan i da je sa njega ukraden bitkoin, itirijum i druge kriptovalute u vrednosti od 100 miliona juana (14.5 miliona dolara).

Istraga, koju je sprovela specijalna jedinica, je utvrdila da je haker napao Žangov kompjuter tako da nije ostavio ni jedan trag, što se generalno smatra kao “redak slučaj”.

Vlasti su rekle da su dobile pomoć od nekoliko internet provajdera, koji su omogućili da se identifikuje prvi osumnjičeni, osoba poznata pod imenom Žou, posle tri meseca istrage. Posle dodatnih dva meseca, sva tri učesnika, su uhapšena u više okruga Kine- Huan i Čangčun kao i Peking.

Tri osumnjičena su optužena za kordinirane napade protiv preduzetnika i individua u kojima su oni oštećeni za 600 miliona juana (oko 87.3 miliona dolara). Istraga još uvek traje kako prenosi Xinhua.

Cointelegraph je već izvestio ranije tokom leta da je kineska policija uhapsila čak 20 osumnjičenih u velikom slučaju krađe kriptovaluta. Oni su hakovali preko milion kompjutera i ostvarili dobit od oko 15 miliona juana (oko 2.2 miliona dolara) tokom dve godine delovanja.

 

Pripremio: Stevan Kostić