Narodna banka Kine (PBoC) nastaviće da primenjuje striktne mere na virtuelnim valutama kao deo svoje strategije za zaštitu i jačanje juana (RMB), navodi se u saopštenju objavljenom 29. marta na sajtu banke.

Na nacionalnoj video konferenciji 2018. posvećenoj dostignućima i glavnim izazovima sa kojima se suočava kineski monetarni sistem, zamenik guvernera PBoC Fan Jifei izložio je ciljeve u svrhu zaštite juana.

Dok je Fan podržao razvoj digitalne valute regulisane od strane vlade, naglašavajući da je jedan od ciljeva, "...da dalje intenzivira reforme i inovacije, čvrsto promoviše istraživanje i razvoj digitalne valute centralne banke", ponovio je važnost zaštite juana od neformalnih virtuelnih valuta.

"[Jedan cilj] je striktno jačanje unutrašnjeg upravljanja i eksternog nadzora, pripisivanje velikog značaja efikasnom jačanju kontrole kvaliteta RMB-a ... i izvršavanje ispravki različitih vrsta virtuelnih valuta".

Iako u izjavi nisu iznete nikakve posebne politike protiv kripto, digitalnih ili virtuelnih valuta, položaj Fana i PBoC-a pokazuje trenutnu striktnu politiku kineske Vlade o decentralizovanim oblicima plaćanja.

Kina je preduzela niz koraka protiv trgovanja digitalnim valutama, primenjujući na njih skup regulativa (Great Firewall), čime je zabranila inicijalne ponude novčića (ICO) i sajtove vezane za kriptovalutu, i zamrznula brojne račune na kripto menjačnicama. Kao posledica ovih oštrih politika, trgovci su pobegli na druga tržišta sa mekšim propisima prema kriptovalutama, poput Hong Konga i Japana.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić