Kina će predvoditi međunarodnu istraživačku grupu za standardizaciju interneta stvari (IoT) i blokčein tehnologije, prenose lokalni mediji 18. jula.  

Zajednički tehnički komitet Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) i Međunarodne elektrotehničke komisije (IEC) je usvojio predlog za osnivanje ove međunarodne istraživačke grupe nakon mesec dana rasprave članova komiteta.

Zvanični list Ministarstva za nauku i tehnologije Kine piše da stvaranje ove grupe znači da je Kina dobila “moć odlučivanja” u integraciji tehnologije:

“Od velikog je značaja za kineske povezane industrije da vode globalni razvoj i promovišu integraciju fiat i digitalne ekonomije”.

Međunarodna istraživačka grupa, kojom će predsedavati dr Šen Jie, će promovisati fiat-digitalnu integraciju pružanjem velikog broja scenarija primene, kao i uspostavljanjem radnog mehanizma za promociju međunarodne standardizacije za IoT i blokčein tehnologije.  

Nova istraživačka grupa će uključivati stručnjake iz više od deset zemalja, uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačku i Francusku.

Kina je nedavno napravila korake napred ka usvajanju blokčein tehnologije. Prošlog meseca, laboratorija za istraživanje digitalnih valuta Narodne banke Kine (PBoC) podnela je patent za kripto novčanik koji bi mogao da omogući korisnicima da prate istoriju svojih transakcija. U junu je PBoC otkrila blokčein sistem za digitalizaciju provere dokumenata.

Početkom nedelje, Cointelegraph je izveštavao da je zamenik direktora kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija (MIIT) ohrabrivao društvo da “ujedine” snage kako bi blokčein tehnologija postala osnovna tehnologija nove digitalne ekonomije.