Kina će nastojati da objavi nacionalne standarde za blokčein do kraja 2019. godine, izjavio je vladini zvaničnik lokalnim medijima.

Li Ming, direktor Kancelarije za  blokčein istraživanja na Institutu za standarde pod pokroviteljstvom kineskog Ministarstva za informisanje, rekao je da je posvećena radna grupa već započela rad na ovom projektu, prenosi lokalni EID.

Grupa, koja okuplja različite vladine agencije, biće poznata kao Odbor za standardizaciju računovodstvenih tehnologija i distribuiranih tehnologija.

Kao što izveštava EID, Peking ne očekuje da će novi propisi "brzo unaprediti razvoj (blokčein) sektora u Kini.

"To će dati sektoru neke smernice", navodi Li.

Kineske vlasti nastavile su da se bore za potencijal blokčeina u poslednjih nekoliko meseci. Kasno u aprilu, direktor Instituta za digitalne valute Narodne banke Kine (PBoC) Jao Kuian rekao je da ova tehnologija garantuje "dalju pažnju i istraživanje", upozoravajući na nestabilnu prirodu u početnoj fazi razvoja.

Međutim, kako bi ostao konkurentan na međunarodnom nivou, istraživanje blokčeina je neizbežno za Peking, kaže Ju Kekun, direktor Nacionalnog centra za istraživanje bezbednosti informacionih tehnologija.

"Razvoj blokčein tehnologije može postati važan korak za Kinu da dosegne globalnu tehnološku konkurenciju."


 

Pripremila: Majda Petrović