Kineski konglomerat za elektronsku trgovinu Alibaba i Aerospace Information Co., velika firma za razvoj softvera i provajder softvera, potpisali su sporazum o strateškoj saradnji za “cloud computing”, blokčein i druge tehnološke usluge. Kineska finansijska publikacija Securities Daily izvestila je o sporazumu 21. marta.

Dve strane su se saglasile da iskoriste prednosti tehnologija svojih brendova “da aktivno integrišu resurse i sprovedu dublju saradnju” u oblastima usluga klaud računarstva, finansija i poreza, vladinih poslova i blokčein tehnologije, između ostalog.

Kako navodi publikacija, Aerospace Information će sarađivati sa Alibabom kako bi zajedno radili na istraživanju i razvoju kako bi promovisali integraciju novih tehnologija. On takođe dodaje:

"U oblasti blokčeina zajednički ćemo pružiti klaud rešenja za promovisanje razvoja blokčein sektora."

Ranije ovog meseca, potpredsednik Alibaba grupe Liu Song objavio je u intervjuu planove kompanije da primeni blokčein tehnologiju za prekogranične lance snabdevanja, uz mogućnost povezivanja ekosistema sa lokalnim vlastima, objavio je Cointelegraph 7. marta.

Još u oktobru, Alibaba je podneo prijavu patenta za sistem podržan blokčeinom koji omogućava administrativnu intervenciju treće strane u pametnom ugovoru.

 

Pripremila: Majda Petrović