Kineska centralna banka navodno razvija sopstvenu digitalnu valutu kao odgovor na Fejsbukovu libru, budući da libra može predstavljati opasnost za finansijski sistem zemlje, prenosi South China Morning Post 8. jula.

Vang Ksin, direktor istraživačkog biroa Narodne banke Kine (PBK), tvrdio je da “ukoliko [Libra] bude široko prihvaćena za plaćanja, posebno u prekograničnim plaćanjima, da li bi ona mogla da funkcioniše kao novac i prema tome ima veliki uticaj na monetarnu politiku, finansijsku stabilnost i međunarodni monetarni sistem?”

Vang je rekao da je banka odlučila da kreira sopstvenu digitalnu valutu, posebno zbog nejasne uloge američkog dolara kada se libra emituje:

“Ako je digitalna valuta blisko povezana sa američkim dolarom, to bi moglo stvoriti scenario u kojem bi suverene valute koegzistirale sa digitalnim valutama u SAD. U suštini bi postojao jedan šef, to jest američki dolar i Sjedinjene Države. Ako je tako, to bi donelo niz ekonomskih, finansijskih i čak međunarodnih političkih posledica.”

S tim u vezi, PBC je navodno dobio odobrenje glavnog kineskog administrativnog organa, Državnog veča, da počne da radi sa drugim učesnicima na tržištu i institucijama na digitalnoj valuti centralne banke.

Akademci su takođe pokrenuli inicijativu o digitalnim finansijama koja uključuje resurse sa Pekinškog univerziteta, Ranmin univeziteta, Zijang univerziteta i šangajskog Đao Tong univerziteta.

Planovi PBC-a da razvije svoju nacionalnu digitalnu valutu se pojavljuju u vreme kada je Kina preuzela strožu politiku prema kriptovalutama, sa finansijskim institucijama koje zabranjuju trgovanje bitkoinom (BTC), ICO projekte i kripto berze.

Kao što je ranije objavljeno, PBC-ovo finansijsko blokčein rešenje za trgovanjevje obradilo preko 30 milijardi juana (4,36 milijardi dolara) u deviznim transakcijama do sada.