Kina nije odredila poseban datum lansiranja digitalne valute, saopštila je centralna banka u novim komentarima suprotnim prethodnim izjavama.

Guverner centralne banke: Treba nam vremena za istraživanje

Kao što je Global Times na engleskom jeziku izvestio 24. septembra, Narodna banka Kine (PBoC) sada je porekla da je Peking spreman da počne sa emitovanjem svog novog finansijskog sredstva.

Prema publikaciji, koja guvernera Ji Ganga nije direktno citirala, Narodna banka "mora da istraži, testira, proceni i spreči rizike."

"Kinesko istraživanje i razvoj digitalne valute postigli su pozitivan napredak, ali zemlja do sada nije odredila vremenski rok za pokretanje digitalne valute", rezimira se u publikaciji.

Novčane mase

Primedbe su suprotne onima koje je u avgustu dao zamenik direktora Mu Čangčun. Kako je Cointelegraph izvestio, u to vreme utisak PBoC-a je bio da je digitalna valuta kompletna i da čeka na lansiranje.

To bi, dodao je, moglo da se desi pre kraja 2020. godine, kada Facebook planira da izda svoju privatnu digitalnu valutu, libru.

PBoC je naznačio da je razvoj sopstvenog tokena ubrzan kao direktan odgovor na libru, uprkos tome što sr vlasti već nekoliko godina bave digitalnim valutama.

Početkom ovog meseca Mu je sugerisao da će ovo pomoći u obezbeđivanjui monetarnog suvereniteta i biće deo opreznog planiranja ekonomske politike.

U međuvremenu, Ji je takođe igrao značaj u toj oblasti rekavši da će digitalna valuta zameniti deo juanske novčane mase M0, umesto da dodiruje M1 ili M2.