Kineska centralna banka, Narodna banka Kine (PBoC), koristiće novi sistem za sertifikaciju 11 vrsta finteh hardverskih i softverskih proizvoda koji se odnose na digitalno plaćanje.

29. oktobra, PBoC zajedno sa kineskim regulatorom tržišta, Državna uprava za regulisanje tržišta (SAMR), zajedno su objavili set dokumenata za novi sistem sertifikacije finteh proizvoda (CFP) u celoj državi. Dokumenti uključuju definicije finteh proizvoda za koje je potrebna sertifikacija, kao i pravila za njihove protokole. 

Navedeni proizvodi uključuju ugrađeni aplikativni softver, platforme za računarsko korišćenje u klaudu, korisnički front-end softver, čipove, kao i terminale na prodajnim mestima i bankomate.

U dokumentu pod nazivom „Pravila sertifikacije finteh proizvoda“, PBoC i SAMR su naveli da će, za dobijanje CFP sertifikata od centralne banke, podnosioci zahteva morati da prođu ispitivanje prototipa kao i inspekcije na licu mesta.

Sertifikat važi tri godine i zahteva obnovu nakon isteka roka. Tokom perioda važenja, nosioci CFP će morati da prođu nasumične inspekcije u bilo kojoj fazi proizvodnog procesa, navodi se u dokumentu.

Pored toga, prenosiocima CFP-a će biti zabranjeno da koriste sertifikaciju u reklamne svrhe, dok je ugradnja sertifikata u njihov logo dozvoljena.

PBoC negira spremnost za lansiranje digitalnog renminbija

Nova najava kineske centralne banke stiže samo mesec dana nakon što je banka javno negirala izveštaje da će se lansirati digitalna valuta centralne banke (CBDC), digitalni renminbi. 24. septembra, Upravni odbor je tvrdio da je finansijskoj instituciji potrebno vreme za istraživanje, otkrivajući da ne postoji određeni vremenski rok za pokretanje CBDC-a.

Kina je 28. oktobra zabeležila nagli porast interesovanja za blokčein tehnologiju nakon što je predsednik Si Điping pozvao na brže usvajanje blokčein tehnologije. Ranije danas Cointelegraph je izvestio da je vlada Gvangžoa formirala novi fond za subvencije u iznosu od 140 miliona dolara kako bi podstakla razvoj blokčein inicijativa.