Kineska centralna banka, Narodna banka Kine (PBoC), otvorila je četiri pozicije za profesionalce vezane za kriptovalute, navodi se u dokumentu objavljenom u sredu, 10. oktobra, na sajtu banke.

Kako novine izveštavaju, PBoC traži dva inženjera na svom Institutu za digitalne valute sa iskustvom u blokčein tehnologiji i kriptografiji, sigurnosti i dizajniranju čipova. Banka želi da inženjeri razviju sigurnu veliku platformu za podatke i čip procesor koji bi omogućio kripto transakcije.

Inženjeri će biti odgovorni za softverske sisteme vezane za digitalne valute, tehnologiju za šifrovanje i sigurnosne modele, kao i za istraživanje i razvoj tehnologije terminalnih čipova.

PBoC takođe traži stručnjake iz ekonomskog prava i finansija koji će biti odgovorni za pravna istraživanja, analizu ekonomskih mehanizama, upravljanje rizikom i istraživanje politike o "legalnoj digitalnoj valuti".

Taj potez dolazi ubrzo nakon objavljivanja od strane CN Finance-a, lokalnog finansijskog časopisa povezanom sa PBoC-om - gde stručnjaci banke opisuju nedavno pokrenute “fiksne novčiće” podržane dolarom, za koje tvrde da bi mogli negativno uticati na druge fiat valute, kao što je juan. Stručnjaci su dalje izjavili da Kina treba oceniti pokretanje vlastitog “fiksnog novčića” uz podršku juana uz zadržavanje trenutne zabrane kriptovaluta.

Kineska vlada se prvi put suprotstavila kriptovalutama još u 2017. godini, kada su sve menjačnice za kriptovalute u zemlji bile zatvorene i zabranjeni su ICO projekti. Kasnije PBoC je više puta izdavao upozorenja o rizicima kripto trgovanja.

Posle zabrane, Kina se usredsredila na blokčein rešenja. Ove jeseni PBoC je najavio pokretanje trgovinske platforme za blokčein rešenja i finansiranje u Šenženu. Mreža će se širiti na Guangdong, Hong Kong i područje zaliva Mako i omogućava prekograničnu trgovinu. Zvanična blokčein pilot zona kasnije je uspostavljena u provinciji Hainan u okviru namenskog tehnološkog parka.


 

Pripremila: Majda Petrović