Stopa usvajanja blokčein tehnologije u Kini i dalje impresionira budući da je Banka Kine, kako se navodi, izdala 20 milijardi juana (2,8 milijardi dolara) u posebnim finansijskim obveznicama baziranim na blokčeinu za mala i mikro preduzeća.

Prema lokalnim novinama Sina Finance početkom decembra, sredstva se posebno koriste za izdavanje kredita ovim kineskim malim i mikro preduzećima kako bi se podržao njihov dalji razvoj u ekonomiji.

Krajem septembra Banka Kine izdala je oko 404 milijarde juana (57,7 milijardi USD) na 410.000 malih i mikro preduzeća, što predstavlja povećanje za 35% u odnosu na prošlu godinu.

Kao referencu, mikro preduzeća uglavnom imaju manje od 10 zaposlenih, dok mala preduzeća imaju do 50 zaposlenih.

Kina i blokčein tehnologija

Ta vest dolazi kada kineska vlada pridaje sve veći nivo važnosti digitalnoj ekonomiji. Ranije u decembru, Forkast Insights, istraživački ogranak azijske kompanije Forkast, detaljno je pogledao kako je blokčein tehnologija integrisana u Kini.

Izveštaj je naglasio da tehnologija blokčeina brzo sazreva u Kini i ima niz „slučajeva praktične upotrebe u stvarnom svetu koji su daleko izvan eksperimentalne faze“.

U novembru je Cointelegraph izvestio da će razvoj kineskog blokčeina beležiti složene godišnje stope rasta od 65,7% u periodu od 2018. do 2023. godine, kao i da će tehnologija do kraja 2023. premašiti dve milijarde dolara.

Kineska centralna banka vodi pilot projekat digitalnog juana

U međuvremenu, Narodna banka Kine, centralna banka Kine, ide punom brzinom napred kako bi lansirala digitalni token za izazov američkom dolaru. Banka planira da provede prvi test u realnom svetu digitalne valute centralne banke. Početni pilot projekta za CBDC postavljen je za grad Šenžen pre kraja 2019. godine, a mogao bi uključiti i grad Sužou.

Pod budnim okom odbora za upravljanje, četiri glavne banke i glavni ekonomski učesnici poput kineskog Telekoma navodno će testirati plaćanja u digitalnoj valuti.