Narodna banka Kine (PBoC) tvrdi da se za njenu digitalnu valutu “sada može reći da je spremna”.

Prema rečima zamenika direktora Mu Čangkčuna, prototip koji prihvata blokčein arhitekturu je uspešno razvijen nako pet godina istraživanja.

Njegovu najavu objavljenu na forumu “China Finance 40 Forum”, preneo je Shanghai Securities News 10. avgusta.

Dvoslojni operativni sistem

Mu je rekao da će izdavanje digitalne valute korišćenjem čiste blokčein arhitekture biti teško da se postigne u zemlji velikoj poput Kine, jer trgovci zahtevaju visoke performanse konkurentnosti.

Digitalna valuta će takođe usvojiti dvoslojni operativni sistem kako bi se zadovoljila “složena ekonomija nacije sa ogromnom teritorijom i velikim brojem stanovnika”, sa PBoC-om na gornjem nivou i komercijalnim bankama na sekundarnom nivou. Prema MU, ovo će poboljšati pristupačnost, povećati stopu usvajanja u javnosti i promovisati investicije među privrednim subjektima.

Prema navodima rukovodstva PBoC-a, digitalna valuta je dizajnirana tako da bude pogodna za “viskokofrekfentne poslovne scenarije za maloprodaje manjeg obima”.

Pretnja Sjedinjenim Državama?

Kako je Cointelegraph izvestio 9. avgusta, PBoC je planirao da prestigne SAD i Fejsbukovu libru izdavanjem nacionalne kriptovalute, pošto su američki političari stopirali stejblkoin zbog regulatornih zabrinutosti.

Međutim, uprkos optimističnim napomenama Mua, ostaje nejasno tačno kada će kineska digitalna valuta biti pokrenuta.