Kinesko Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija (MIIT) uključilo je laboratoriju namenjenu blokčein istraživanjima na listu svojih ključnih laboratorija za 2018. godinu, objavljenoj 13. avgusta.

Prema rečima iz ministarstva, laboratorija će biti posvećena korišćenju blokčeina za  IT i sigurnost podataka, a nadgledaće je Nacionalni istraživački centar za razvoj informacionih tehnologija.

Ranije ovog meseca, MIIT je predložio niz mera za ubrzavanje usvajanja blokčeina, rekavši da će to poboljšati interakciju sa različitim lokalitetima i odjeljenjima i izgraditi robusni industrijski ekosistem koji će omogućiti postepeno proširenje blokčeina u različitim područjima.

U julu je Cointelegraph izveštavao o značajnim primedbama zamenika ministra MIIT-a koji je pozvao zemlju da "ujedini" svoje snage da podstakne blokčein kao "ključnu" tehnologiju na "industrijskom nivou". Ministar je naglasio bezbednost kada je govorio o moći blokčein tehnologije da spreči "krijumčarenje informacija i falsifikovanje", i rekao da njegov potencijal treba shvatiti "iz strateške perspektive".

Iako je zvanična kineska vladina politika i dalje ozbiljno gruba prema decentralizovanim kriptovalutama, blokčein teehnoligija je našla prolaz i na najviše nivoe političke strukture. Ovog proleća, kineski predsednik Si Đinping otvoreno je pohvalio blokčein kao primer tehnologija "nove generacije" koje donose velika otkrića.

 

Pripremila: Majda Petrović