Američka tehnološka firma Seven Stars Cloud Group (SSC), objavila je da je potpisala ugovor sa najvećim kineskim operaterom električnih autobusa kako bi pružala finansijske usluge koristeći blokčein tehnologiju.

U saopštenju za javnost, SSC je navela da će partnerstvo sa National Transportation Capacity Co Ltd (NTS) trajati tri godine i da je njegova vrednost 24 milijarde dolara.

U Kini postoji interes za remont električnog javnog prevoza, a sama vlada planira da zameni sve tradicionalne autobuse električnim vozilima do 2021 godine.

SSC će posebno obezbeđivati "proizvode zasnovane na finansiranju na osnovu fiksnih prihoda" kroz svoju regulisanu mrežu, koja će zauzvrat pružati NTS sa regulatornim blokčein standardima za finanijske proizvode.

Predsednik Kineskog operatera, Đihong Huang, naveo je da bi planovi rezultirali "značajnom transformacijom čitavog tržišta fiksnog dohotka zasnovanog na lizingu" kroz upotrebu blokčeina i veštačke inteligencije (AI).

"Ovo predstavlja novu eru i promenu paradigme na način na koji mi gledamo finasijske proizvode zasnovane na aktivi" - naveo je Bruno Vu, izvršni direktor.

Integracija blokčeina u međuvremenu se nastavlja na najvišem nivou mnogih kineskih ekonomskih sfera. Od istraživanja blokčein platnih sistema koju ispituje banka Kine i UnionPay do poreskih faktura, samo ovog meseca videli smo velike najave od strane oba sektora, državnog i privatnog.

"Svaki od vodećih deset proizvođača autobusa u Kini snažno podržava NTS u ovoj inicijativi, a uspeh ove transakcije sa SSC-om će učvrstiti na mapi ponude digitalnih sredstava" - dodao je Huang.

Vrednost čitavog projekta zamene električnim vozilima iznosi oko 1 trilion juana (oko 45 milijardi dolara).

 

Pripremio: Bojan Zečević