Kineska blokčein mreža, servisna mreža zasnovana na blokčeinu (BSN), biće pokrenuta u aprilu 2020, šest meseci nakon što je pripremljena za testiranje.

Potpomognut istraživačkim centrom kineske vlade Državnim informativnim centrom (SIC), ambiciozni projekat ima za cilj da pruži pouzdanu i skalabilnu infrastrukturu za podršku novim blokčein projektima kao i razvoj pametnih gradova i digitalne ekonomije.

BSN je zajednička inicijativa kineskog istraživačkog centra za državnu politiku i državnih kompanija

Tang Sisi, zamenik šefa istraživačkog centra za razvoj pametnih gradova Kineskog državnog informacionog centra (SIC), objavio je vesti na Kineskom forumu za inovaciju u oblasti gradske regulative početkom januara, prenela je kineska publikacija usmerena na finansije Sina Finance 7. januara. BSN će službeno biti predstavljen za komercijalno poslovanje u aprilu nakon što je mreža prvi put puštena na interno beta testiranje u oktobru 2019.

Kao što je ranije objavljeno, BSN mreža je međuregionalna mreža javne infrastrukture koju su zajednički razvili SIC, glavni kineski državni telekom China Mobile i kineska mreža platnih kartica podržanih od strane države China UnionPay.

Kina će tim projektom dodatno ojačati usvajanje blokčeina

Tokom internog testiranja između oktobra 2019. i marta 2020. godine, BSN mreža će, kako se izveštava, uključiti ukupno 400 preduzeća i 600 programera, prenosi Sina. BSN koji je prvi put testiran u gradu Hangžou, glavnom gradu istočne kineske provincije Žejiang, posebno namerava da smanji tehničke i ekonomske troškove povezane sa razvojem usvajanja blokčeina, izjavio je Žang Ksuejing, zamenik direktora SIC-a.

Kako kineska vlada postepeno jača usvajanje blokčeina i stručnost, uspostavljanje nove mreže na nacionalnom nivou je očigledno važna prekretnica u tom pristupu. Uporedo sa aktivnim razvojem blokčein aplikacija, Kina naporno radi na uvođenju sopstvene digitalne valute.

Prema izveštaju Cointelegraph-a od 6. januara, razvoj digitalne valute koju podržava vlada u Narodnoj banci Kine neometano napreduje.