Kina je objavila najnoviju rang listu vodećih kriptovaluta, sa bitkoinom (BTC) na 18. mestu, dok je na prvom mestu blokčein platforma EOS (EOS). Rang lista je objavljena u saopštenju za medije od 21. decembra.

Kineski Centar za informisanje i razvoj industrije (CCID) u okviru Ministarstva za industriju i informacionu tehnologiju zemlje kreira rang listu, koja se prvi put pojavila u maju ove godine.

Sada su rangirali ukupno 34 vodeće kriptovalute prema obimu trgovanja prema tri kriterijuma: "osnovne tehnologije", "primenljivosti" i "kreativnosti". Rezultati su se često bili kontroverzni, posebno u pogledu konstantnog rangiranja bitkoina kao prosečnog.

EOS je bio na prvom mestu u junu. Završavajući svoje osme izdanje, CCID je zadržao EOS na prvoj poziciji, dok je Itirijum (ETH) zauzeo drugo mesto.

Kineski domaći projekat je zauzeo treće mesto kao startap za prikupljanje i obradu podataka GXchain.

“Javni blokčein sa visokim performansama i podrška za opšti razvoj aplikacija su generalno visoko rangirani”, napisao je CCID u pratećim komentarima, nastavljajući:

"Među prvih 10, četiri javna lanca usvojila su arhitekturu grafena sa boljim performansama, šest javnih lanaca koristi dPOS mehanizam konsenzusa, a sedam javnih lanaca podržava razvoj Dapp-ova."

Vizuelni prikaz podataka trenutno kruži na društvenim mrežama.

EOS se poslednjih meseci suočio sa kontroverzama, kritičari koji su ciljali njegov očigledan nedostatak decentralizacije i sposobnost da se preokrenu transakcije između problematičnih zona.

U međuvremenu, na sedmom mestu je BitShares-u (BTS), projekat koji deli istog kreatora kao EOS, Daniela Larimera.

 

Pripremio: Nikola Mosurović