Predsednik Kine Si Điping otvoreno je pohvalio blokičein tehnologiju tokom govora 28. maja, pošto tehnologija nastavlja da se cementira u budućim planovima zemlje.

Govoreći na devetnaestoj godišnjoj konferenciji Kineske akademiji nauka u Pekingu, Si je uključio blokčein kao primer "nove generacije" tehnologija koji donosi "progres".

"Od početka 21. veka, globalne naučne i tehnološke inovacije su ušle u neverovatan period intenzivnih aktivnosti. Nova runda naučnih i tehnoloških revolucija i industrijskih promena rekonstruiše globalnu mapu inovacija i preoblikuje globalnu ekonomsku strukturu", rekao je on, nastavljajući:

"Nova generacija informacionih tehnologija predstavljenih veštačkom inteligencijom, kvantnom informacijom, mobilnom komunikacijom, internetom i blockčeinom, ubrzavaju prodore u svom asortimanu aplikacija."

Visoki profil reklamiranja blokičeina se nastavlja sa nedavnim trendom kineskih vlasti da se uhvate u koštac sa sposobnostima tehnologije.

"Uspostavili smo programe koji se mogu proveriti u Kini i skoro 200 privatnih preduzeća su izraziili interes za saradnju. [Ovo] će pomoći blokčein tehnologiji i industriji kako bi postale transparentnija i otvorenija", citiraju lokalne predstavnike vlade na temu domaćih napora.

Kao što je Cointelegraph izvestio ovog mjeseca, trenutno su u toku zvanične vladine ocene za blokčein projekte, nakon objavljivanja rejting liste 26 kriptovaluta 17. maja.

Istovremeno, Peking je izgledao skeptičan u pogledu stranih blokčein projekata uopšte ove sedmice, tvrdeći da je njihov prosečan životni vek samo 15 meseci.

 

Pripremila: Majda Petrović