WeChat, kineska društvena mreža od milijardu korisnika koju je razvio Tencent, navodno je blokirala veliki broj naloga vezanih za kriptovalute i blokčein, objavio je lokalni finansijski mediji Lanjinger 21. avgusta.

Lanjinger citira zvaničnika kompanije WeChat koji kaže da su neki javni nalozi osumnjičeni da objavljuju inicijalne ponude novčića (ICO) i krše uslove "Privremenih odredbi o razvoju usluga javnog informisanja za alatke instant razmene poruka". Zvaničnik je rekao da su izdata službena naređenja da se blokiraju svi sadržaji i trajno blokiraju relevantni nalozi.

Privremene odredbe koje je naveo WeChat su nedavno uvedene od strane Sajberspejs administracije Kine 7. avgusta.

Deepchain, Huobi News, Jinse i CoinDaily su među onima koji su bili pogođeni, kaže Lanjinger. Coindaily-ev sajt tvrdi da je njegov zvanični WeChat kanal imao više od 100.000 korisnika od juna 2018. godine, a nekoliko drugih blokiranih sajtova navodno su među prvih 50 najuticajnijih naloga povezanih sa blokčeinom na platformi, piše Lanjinger.

Broj blokiranih sajtova ostaje nepotvrđen, pri čemu jedan korisnik tvrdi da je identifikovao 8, iako Lanjinge članak navodi da je akcija rasprostranjenija.

U vreme pisanja, Huobi i CoinDaily nisu odgovorili na zahtev Cointelegraph-a za komentar.

Kao što je Cointelegraph ranije preneo, ovo nije prvi put da je WeChat blokirao naloge iz kripto sveta. U maju je suspendovao aplikaciju treće strane dan nakon lansiranja, koja bi omogućila WeChat korisnicima da naprave ugovore i jedinstveni ID koristeći blokčein.

 

Pripremila: Majda Petrović