Zvanična kineska novinska agencija Sinhua je objavila izveštaj u kojem je bitkoin (BTC) prepoznat kao "prva uspešna primena blokčein tehnologije".

Objavljeno 11. novembra, pokrivenost je izuzetna s obzirom na tvrdi stav Kine u odnosu na decentralizovane kriptovalute, što je potvrđeno istorijskom zabranom Pekinga iz septembra 2017. za kripto berze i inicijalne ponude novčića (ICO).

Izjednačeno izlaganje

Sinhua članak je široko pozitivan i detaljan u izveštavanju o bitkoinu i istoriji njegovog razvoja i evolucije.

Počinje sa postavljanjem pitanja da li novčić predstavlja „neizbežni trend budućeg razvoja valute ili samo još jednu ‘tulipmaniju’?

U članku se nastavljaju opisivanjem osnovnih principa blokčeina, a to su decentralizovani, nepromenjivi i pouzdan sistem za prenos vrednosti između ravnopravnih učesnika (peer-to-peer), zatim pokriva aspekte kao što su rudarenje, digitalno-inflatorni i pseudoanonimni.

U vezi sa ovim poslednjim - opet, slično većem broju zapadnih medija o kriptovalutama - taj članak označava potencijalne rizike bitkoina, tvrdeći da su, navodno, „najvažnije upotrebe bitkoin plaćanja predstavljaju plaćanja na crnom tržištu i "dark veb transakcije."

Sinhua takođe naglašava volatilnost bitkoina kao valute koja nije podržana centralizovanom suverenom snagom - za razliku od nacionalnih fiat valuta.

Članku je posebno bez hiperbole ili demonizacije, što je podstaklo neke čitaoce da predlože da ovo predstavlja „prvi slučaj da je bitkoin dobio tako pozitivno predstavljanje“ od strane kineske vlade.

Preokret?

Kao što je rečeno, nedavno odmereno odobravanje blokčein inovacija od strane predsednika Sija propraćeno je potpisivanjem prvog nacionalnog zakona koji reguliše kriptografiju, koji reguliše različite aspekte blokčeina, a trebalo bi da stupi na snagu ovog januara.

Očekuje se da centralna banka zemlje, Kineska narodna banka, postane prva velika globalna ekonomija koja će lansirati digitalnu valutu centralne banke jer druge zemlje, poput Tunisa, su već započele proces.

Iako su državni mediji nedavno ponovili oprezan stav protiv špekulativnih trgovanja kriptovalutama, zemlja je ipak umanjila svoje ranije oštro protivljenje aktivnostima kao što je rudarenje bitkoina.