Preko 10 miliona faktura zasnovanih na blokčeinu izdato je u kineskoj tehnološkoj prestonici gradu Šenženu, prema poreskoj službi Šenžena, a prenosi Xinhuanet na engleskom jeziku 1. novembra.

Blokčein platforma

Poreska agencija je takođe primetila da grad aktivno promoviše i elektronsko plaćanje računa koje je omogućeno putem blokčeina. Sistem faktura na blokčeinu u Šenženu, kako se izveštava, razvija kineski internet gigant Tencent zajedno sa Poreskom službom Šenžena. 

Vest dolazi nedelju dana nakon što je kineski predsednik Si Điping pozvao zemlju da ubrza usvajanje blokčeina, nazivajući tehnologiju „važnim probojem za nezavisnu inovaciju osnovnih tehnologija“.

Ukupno je obrađeno skoro milijardu dolara

Preko 7.600 kompanija koristi sistem sa fakturama ukupne vrednosti preko 7 milijardi juana (gotovo 995 miliona dolara), navodi Xinhuanet. Usluga fakturisanja putem blokčeina do sada se primenjivala u lokalnim finansijama, osiguranju, maloprodaji, ugostiteljstvu i uslugama parkiranja.

Kako je Cointelegraph objavio krajem oktobra, generalni direktor Binance-a Čangpeng Žao istakao je da WeChat Pay koristi blokčein tehnologiju za praćenje plaćanja na svojoj platformi.