Kineski gigant za telekomunikacije Huawei otkrio je svoju najnoviju blokčein ponudu podstaknutu Hyperledger-om na konferenciji u Šenzenu u utorak, 17. aprila.

Blockchain-as-a-Service (BaaS) alatka, koja dolazi mesec dana nakon izbacivanja zajedničkog projekta Caliper kompanije Huawei i Hyperledger, biće poznata kao krajnje skroman "blokčein servis."

Hyperledger je blokčein javnog koda kreiran od strane Fondacije Linux u 2015. godini. Od svog osnivanja, on je uključio preko sto glavnih poslovnih sponzora i video više partnerstava i integracija.

Usredsređen na razvoj pametnih ugovora, Huawei-ev blokčein servis "je platforma na bazi blokčeina visokih performansi, visoke raspoloživosti i visokog stepena bezbednosti za preduzeća i programere", navodi se u zvaničnom opisu i "može pomoći kompanijama i programerima da kreiraju i rasporede brzo i isplativo na Huawei Cloud-u."

Huawei je očigledno želeo da bude ispred konkurencije iz kineskih elektronskih konglomerata kao što su Tencent i JD.com u blokčein sektoru.

Nakon što je radio na projeku Caliper od svog osnivanja u maju 2017. godine, Huawei je takođe glavni sponzor Hyperledger-a, koji se pridružio projektu u oktobru prethodne godine.

Kineski Internet “teškaš” Baidu se takođe pridružio Hyperledger-u u oktobru 2017. godine, izbacujući sopstvenu platformu za zaštitu prava fotografija na bazi blokčeina ranije ovog meseca.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić