Zbog strožeg kažnjavanja poslovanja, koja su u vezi sa kriptovalutama, u Kini, proizvođač ASIC čipova, Bitman, okreće se veštačkoj inteligenciji (AI), kao alternativnom izvoru prihoda, izveštava Blumberg, 17. maja.

Kineska regulativa za kriptovalute uključila je zabranu za ICO projekte, u jesen prošle godine, januara ove godine izdala je zabranu za “usluge razmene”, a u februaru, zabranu za strane kripto berze.

Bitmain proizvodi procesorske čipove i rudare, koji rudare više različitih kriptovaluta, uključujući bitkoin (BTC), itirijum (ETH) i altkoin, monero - iako je izbacivanje Antminer mašine za rudarenje monera, krajem marta, dovelo do nadogradnje monera, koja ima za cilj održavanje prirode "otporne na ASIC".

Đihan Vu, jedan od izvršnih direktora Bitmain-a, rekao je za Blumberg, u jednoj od svojih retkih intervjua, da zbog toga što “veštačka ineligencija zahteva mnogo računanja”, predstavlja prirodnu alternativnu opciju za proizvođaa ASIC-a:

“Kao kineska kompanija, moramo biti pripremljeni.”

Njihov Sophon BM1680 čip, čija je prodaja počela u oktobru, može ubrzati mašinsko učenje i učiniti ga jeftinijim, u poređenju sa onima koje proizvode Nvidia i Advanced Micro Devices Inc, iako nisu jednako moćni.

Vu, koji predviđa da bi AI čipovi mogli dostići do 40% prihoda kompanije, koji bi bio ostvaren u roku od pet godina, rekao je za Blumberg da se Bitmain “samo trudi da uradi ono o čemu se drugi proizvođači ne staraju dovoljno dobro”.

Krajem februara prošle godine, izveštaj je pokazao da Bitmain, četvorogodišnja kompanija, ostvarila između 3 i 4 milijarde dolara u operativnim dobitima u 201. godini, poređenju sa dvadestsedmogodišnjom kompanijom - Nvidia, koja je ostvarila oko 3 milijarde, tokom istog perioda.

 

Pripremila: Kristina Ristin