Državne vlasti kineske pokrajine Sečuan će istražiti lokalne rudarske farme bitkoina (BTC) koje su navodno izgrađene ilegalno, javlja lokalna medijska agencija Sina 30. maja.

Smeštene u "globalnoj bitkoin rudarskoj prstonici" Sečuanu (u kojem se nalaze bitkoin rudarske farme sa preko 30.000 bitkoin rudarskih mašina), navodno su izgrađene bez zvaničnog odobrenja lokalne samouprave i stoga su podložne daljem ispitivanju.

Konkretno, navodne ilegalne farme rudnika nalaze se duž reke Dadu, velike kineske reke na kojoj se nalazi najveća nasipna brana na svetu, koja je trenutno u izgradnji. Lokacija navodno pruža jednu od najjeftinijih cena električne energije za rudarenje bitkoina.

Jedan zvaničnik iz lokalne izvršne grupe je tvrdio da vlasti još uvijek istražuju ovo pitanje i nisu otkrile više detalja o situaciji.

Provincija Sečuan se od 2017. godine smatra globalnom prestonicom za rudarenje bitkoina, uglavnom zbog jeftine struje, niske gustine naseljenosti i hladne klime. Pokrajina je jedna od najvećih kineskih lokacija pogodnih za rudarenje kriptovaluta, uz Ksinjang, Unutrašnju Mongoliju i Junan.

Kombinacija svih ovih lokacija formuliše Kinu kao rudarsku supersilu, a zemlja, kako se navodi, kontroliše većinu najvećih bitkoin rudarskih pulova na svetu.

Prema Sini, 70% svetskog bitkoina je izrudareno u Kini, a od toga je 70% izrudareno u provinciji Sečuan, prvenstveno zbog mogućnosti snabdevanja strujom iz basena reke Dadu.

Nedavno je kineska Nacionalna komisija za razvoj i reforme, vladina agencija odgovorna za makroekonomske politike, otkrila da vlasti razmatraju zabranu kripto rudarenja u zemlji.
 

Pripremila: Majda Petrović