Rudari bitkoina (BTC) u kineskoj provinciji Sečuan pod pritiskom su lokalnih vlasti da smanje svoje poslovanje zbog nestašice struje.

29. decembra Asia Times je izvestio da tokom sušne sezone koja traje od oktobra do aprila snabdevanje električnom energijom drastično opada u jugozapadnoj Kini, zbog čega lokalne vlasti vrše pritisak na kompanije za rudarenje kako bi smanjile svoje poslovanje.

Farme bitkoina se tolerišu samo tokom kišnih sezona

Kompanije za rudarenje bitkoina zvanično su zabranjene, ali se tolerišu u provinciji Sečuan tokom kišnih sezona kada hidroelektrane proizvode više električne energije nego što je potrebno, koristeći višak energije zahvaljujući sezoni kiša u Istočnoj Aziji.

Međutim, tokom sušne sezone, lokalne vlasti pokušavaju da obezbede dovoljno snabdevanja električnom energijom za stanovnike i lokalna preduzeća i zato preusmere fokus na regionalne farme bitkoina, koje koriste preveliku količinu električne energije za pokretanje opreme za rudarenje.

Suzbijanje rudarenja bitkoina

Kineske vlasti ne vrše pritisak samo na rudarske farme BTC-a. Išli su i po elektranama. Dve elektrane su u decembru dobile novčanu kaznu od oko 140.000 dolara za snabdevanje strujom bitkoin farme koje nisu dobile dozvole za snabdevanje električnom energijom.

Kina, čiji su BTC rudari trenutno odgovorni za čak 66% globalne heš stope, nastavlja borbu protiv nezakonite upotrebe energije od strane kripto-rudara. Sredinom novembra, regulatori u kineskoj autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija vršili su pritisak na kripto-rudarske kompanije, otpremivši inspekcijske jedinice kako bi osigurali čišćenje i ispravljanje kripto rudarskih kompanija u regionu.

Kineske vlasti su u decembru zaplenile skoro 7.000 mašina za rudarenje kripta, ilegalno trošeći električnu energiju. Oduzimanje je usledilo kao deo inspekcije više od 70.000 domaćinstava, 3.061 trgovaca, 1.470 zajednica, kao i fabrika, rudnika, dvorišta i sela u okrugu Kaiping u gradu Tangšan.