Blokčein industrijski park u gradu Hangžou objavio je 24. maja subvencije za startapove u vrednosti od više miliona dolara.

Kao što pokazuju nova pravila, industrijski park ima za cilj da privuče blokčein talente tako što nudi pojedincima i startapovima velikodušne podsticaje. Na primer, visokokvalifikovanim specijalistima za blokčein ponuđena su sredstva do 490.000 dolara i grantovi za održavanje magistartskih i doktorskih studija.

Startapovi će moći da koriste i grantove za održavanje sistema zajedno sa projektnim finansiranjem. To uključuje 230.000 dolara za pomoć u iznajmljivanju i 1 milion dolara za istraživanje i razvoj za početne blokčein startapove, a napredniji startapovi dobijaju 480.000 dolara za poslovni prostor i 780.000 dolara za istraživanje.

Kao što je prethodno izvestio Cointelegraph, otvoren je fond za inovacije od 1,6 milijardi dolara za vreme otvaranja parka u aprilu ove godine, sa 30 posto ukupnih sredstava koja dolaze iz lokalne uprave. U aprilu je osnovan i istraživački institut koji bi pružio akademsku podršku razvoju tehnologije blokčeina u Handžou.

Prilikom iznošenja obimnih i raspoloživih sredstava, nove smernice o subvencijama još uvek ne ukazuju na specifične kriterijume koji moraju ispuniti kandidati koji će se prijaviti da bi imali koristi od inicijative.

Iako je politika kineske vlade i dalje striktna po pitanju trgovanja kriptovalutama, momentum u kineskom prostoru za blokčein ubrzan je u poslednjih nekoliko meseci. U martu je objavljen vladin memorandum sa detaljima o planovima za stvaranje "Međunarodnog centra za razvoj investicija u blokčeinu", a u februaru je objavljena vest o patentu koji je pokrenula državna banka Kine za rešenje za skaliranje blokčein tehnologije.

Ranije ove godine pekinški maloprodajni gigant JD.com objavio je prva četiri startapa odabrana za svoj vlastiti program za inkubaciju Al Catapult Blokčein. Prošlog meseca je na Blokčein Expo u Šenženu objavljen blokčein fond preduzetnog kapitala od 79 miliona dolara za podsticanje lokalnih blokčein startapova.


 

Pripremio: Nikola Tasić