Narodna banka Kine (PBoC) je otkrila sistem na bazi blokčeina koji podržava digitalizaciju čekova, preneli su lokalni mediji 5. juna. Svrha sistema je da se bori protiv finansijskih prevara, kao i smanjenje troškova štampanja čekova.

Prema rečima Di Ganga, zvaničnik u odeljenju za istraživanje digitalnih valuta, platforma se pojavljuje nakon godinu dana razvoja. Di je rekao da će čekovi biti tokenizovani i da će svim operacijama “dirigovati” pametni ugovori. Kineski zvaničnici se nadaju da će digitalizacija čekova učiniti provere transparentnijim i manje sklonim prevarama.

Razvojni tim projekta naglašava da konsenzus algoritam tehnologije zadovoljava zahteve finansijskih usluga. Digitalni sistem fakturisanja dozvoljava “kratko vreme obrade transakcija” od oko 3 sekunde i obezbeđuje završetak transakcije i njenu nepromenljivost.

Kineska vlada je poznata po svom skeptičnom stavu prema kriptovalutama, zabranjujući trgovanje kriptovalutama i ICO projektima u septembru prošle godine. Međutim, kineska vlada je “raširenih ruku” usvojila blokčein tehnologiju. Prošle godine Kina je registrovala više blokčein patenata kod Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) od bilo koje druge države.

U maju je predsednik Ši Điping u svom govoru na 19. godišnjoj konferenciji Kineske akademije nauka u Pekingu podržao blokčein. Ši je tvrdio da je blokčein jedna od nekoliko neverovatnih tehnologija “nove generacije”:

“Nova generacija informacionih tehnologija kao što su veštačka inteligencija, kvantne informacije, mobilne komunikacije, internet stvari i blokčein ubrzavaju prodor svojim asortimanom aplikacija.”